Fagotles in Almelo

Veel mensen weten niet wat een fagot is, laat staan hoe die eruit ziet of klinkt! Dat is opmerkelijk, want het is een prachtig instrument en eigenlijk is de fagot overal nodig: in het orkest, in kleine ensembles, van heel oude tot heel nieuwe muziekstukken en zelfs jazz kun je ermee spelen! De mooie lage (maar natuurlijk ook de hogere) tonen van de fagot zijn altijd welkom.
Over de docent

Suzanne van Berkum (1991) kreeg op zevenjarige leeftijd haar eerste fagotlessen van Bernadette Olbers. Na jaren van muzieklessen aan de muziekschool volgden de Jong Talent klas aan het conservatorium van Groningen bij docente Mette Laugs, de vooropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ronald Karten, de bachelor aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Johan Steinmann en momenteel studeert Suzanne in de master aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij les krijgt van Jos de Lange en in juni 2016 zal afstuderen.
Suzanne heeft altijd in talloze orkesten en ensembles gespeeld en remplaceert momenteel regelmatig in diverse Nederlandse beroepsorkesten.
Sinds 2014 is zij als fagotdocent verbonden aan de Muziekschool Hengelo en de Kaliber Kunstenschool en geeft zij ook les in Amsterdam.

Naast haar opleiding aan het conservatorium voltooide Suzanne aan de Universiteit Utrecht een bachelor studie Natuur- en Sterrenkunde. Verder maakt zij sinds februari 2015 deel uit van het bestuur van het Fagotnetwerk, waar zij de functie van secretaris vervult.

[X]
Lesplaats

De lessen vinden plaats aan de Kaliber Kunstenschool in Almelo, aan de Muziekschool Hengelo of in Amersfoort (privéles).

[X]
Lesduur en frequentie

De privélessen fagot duren 30, 45 of 60 minuten, afhankelijk van de wensen van de leerling en de lesfrequentie. Aan de bovengenoemde muziekscholen is de lesduur standaard 20, 25 of 30 minuten per week. De frequentie van de lessen gaat in overleg, maar beginnende fagottisten en/of kinderen wordt geadviseerd om elke week les te hebben.

[X]
Lestijden
De lestijden gaan in overleg en kunnen op elke dag in de week en op ieder moment tussen 9 en 22 uur plaatsvinden.
[X]
Tarieven

Alle informatie over de tarieven voor de privé fagotlessen kan op verzoek per e-mail toegezonden worden. De geldende tarieven aan de muziekscholen zijn te vinden op de betreffende websites van deze instellingen voor kunsteducatie.

[X]
Voor wie

Iedereen van 7 jaar of ouder kan fagot gaan spelen. Als je jong bent, begin je soms eerst nog op een fagottino, een kleine fagot speciaal voor kinderen, maar meestal kun je al meteen op een ‘echte’ fagot gaan spelen. Volwassenen kunnen, al dan niet met ervaring op een ander instrument, ook altijd beginnen op dit veelzijdige basinstrument onder de houtblazers.

[X]
Individueel- of groepsles

De fagotlessen zijn individuele lessen. Zo kun je rustig en heel goed leren hoe je al die klepjes en knopjes moet gebruiken. Daarnaast ga je natuurlijk ook snel samen spelen, bijvoorbeeld in een orkest of in een ensemble, want de fagot is een echt samenspel-instrument.

[X]
Opbouw en/of inhoud van de lessen

De opbouw en inhoud van de lessen worden geheel afgestemd op het niveau, de ontwikkeling, de interesse en het eventuele specifieke doel van de leerling. De fagot is echter een echt ‘marathon’-instrument: je leert het niet zomaar, maar als je de basistechnieken eenmaal beheerst, kun je er heel mooie (en veel verschillende) dingen mee.

[X]