Zangles in Den Haag

De zangstem is geen instrument om te laten zien, je kan er visueel niet mee pronken. Maar als je mooi kunt zingen en je hart kunt laten klinken door middel van je stem, kan je anderen ontroeren. En dat is wat alle muziekinstrumenten ook willen, zingen!

Over de docent

Bariton Ronald Dijkstra studeerde aanvankelijk kerkmuziek in Utrecht waarbij hij piano, orgel, koordirectie en zang studeerde. Na een aantal jaren bij Rom Kalma gestudeerd te hebben vervolgde hij zijn zangstudie bij Jos Burcksen, bij wie hij ook afstudeerde. Zijn pianostudie zette hij voort bij Mattheus Smits en verdere koordirectielessen kreeg hij van Reinier Wakelkamp en Daniel Reuss.

Ook heeft hij jarenlang samengewerkt met de Nederlandse zangers John Bröcheler en Henk Smit. Op dit moment wordt hij gecoacht door de Amerikaanse tenor James McCray.

Ronald is een veelgevraagd opera- en oratoriumsolist en als koordirigent is hij al jaren verbonden aan De Goede Herder-parochie te Amsterdam en leidt hij het kamerkoor Podevijn.

Als zangdocent is hij al meer dan 25 jaar werkzaam, eerst aan de Muziekschool Zuid-Oost in Amsterdam. Op dit moment geeft hij privé zanglessen in Amsterdam en Den Haag, zowel aan amateurs als aan gevorderde en professionele zangers.

[X]
Lesplaats

Op de woensdag, donderdag en vrijdag worden de lessen gegeven in Amsterdam bij de docent thuis. Hij is per auto en openbaar vervoer zeer gemakkelijk bereikbaar. Op maandag en dinsdag geeft hij les in Den Haag in het Koorenhuis, Prinsegracht 27 en in de Muziekacademie, Raamweg 36.

[X]
Lesduur en frequentie

De minimale lesduur is 30 minuten per week, eventueel kan 40 minuten of 45 minuten per 2 weken ook.

[X]
Lestijden

Op verzoek wordt alle informatie per e-mail toegezonden.

[X]
Tarieven

Op verzoek wordt alle informatie per e-mail toegezonden.

[X]
Voor wie

De lessen worden gegeven vanaf 16 jaar. Ben je nog geen 16 en wil je toch graag zingen, dan is het beste advies om in een goed koor te gaan zingen. Heb je wel al de juiste leeftijd, dan zijn de lessen voor iedereen, zowel voor wie nog nooit gezongen heeft als de professionele collega die advies wil krijgen.

[X]
Individueel- of groepsles

In principe is de individuele lesvorm de beste, vanwege de volledige aandacht die gegeven kan worden.

[X]
Opbouw en/of inhoud van de lessen

Om de stem zo vrij mogelijk te laten klinken wordt er veel aandacht besteed aan de techniek van het zingen waarbij er gewerkt wordt aan een goede ademvoering, resonans, klankvoorstelling en interpretatie. Hierdoor zal de leerling zijn of haar eigen stem gaan ontdekken en leren beheersen en ‘bespelen’ tijdens het zingen. Uiteindelijk zal je stem voller, ruimer en helderder gaan klinken, zal je je ‘ik-stem’ gaan ontdekken en zal het zingen je veel gemakkelijker afgaan. Het repertoire wordt in onderling overleg uitgekozen.

Voor de gevorderde en professionele zanger is er een methode ontwikkeld om nu weer juist van de techniek los te komen, deze niet meer als doel op zich, maar als middel tot vrij musiceren te gebruiken.

Door zijn jarenlange pianostudie kan docent Ronald Dijkstra zijn leerlingen zelf goed begeleiden waardoor er sneller muziek gemaakt kan worden”.

[X]