Contrabasles in Hengelo

De contrabas is het laagste strijkinstrument in het symfonieorkest, maar ons mooie instrument wordt ook gebruikt in de Jazz , Klezmer en lichte muziek. Wij bespelen de bas met een strijkstok of we plukken gewoon met onze vingers aan de snaren.

Over de docent

Michel Kroese speelt al jaren contrabas in het symfonieorkest Orkest van het Oosten in Enschede. Zijn opleiding was bij Paul Godwaldt aan het Brabants Conservatorium in Tilburg.
Naast mijn baan als orkestmusicus speel ik in een band met de naam SymplyStrings. (www.symplystrings.nl) Wij zijn een kwartet en spelen popsongs op een klassieke wijze.
Ik geef contrabaslessen op de muziekscholen Kaliber Kunstenschool en bij Oyfo in Hengelo(O.)

[X]
Lesplaats

De lessen vinden plaats aan de Kaliber Kunstenschool in Enschede, Almelo, Oldenzaal of Wierden en aan de Muziekschool Hengelo, genaamd OYFO, aldaar. Zelf woon ik in Enschede.

[X]
Lesduur en frequentie

De privé lessen contrabas duren 30, 45 of 60 minuten, afhankelijk van de wensen van de leerling en de les frequentie. Aan de bovengenoemde muziekscholen is de lesduur standaard 25 of 30 minuten per week. De frequentie van de lessen gaat in overleg, maar beginnende contrabassisten en/of kinderen wordt geadviseerd om elke week les te hebben.

[X]
Lestijden

De lessen worden in overleg met de leerlingen afgesproken. Meestal in de middag of vroege avond.

[X]
Tarieven

Alle informatie over de tarieven voor de privé contrabas lessen kan op verzoek per e-mail toegezonden worden. De geldende tarieven aan de muziekscholen zijn te vinden op de betreffende websites van deze instellingen voor kunsteducatie(www.kaliberkunstenschool.nl en www.oyfo.nl).

[X]
Voor wie

Iedereen van 8 jaar of ouder kan contrabas gaan spelen. Als je jong bent, begin je eerst met een kleine contrabas speciaal voor kinderen. Dit noemen wij een ½ bas. Die is niet echt doormidden gezaagd, maar is een kleinere bas met een kleinere mensuur-toets. De afstanden voor de linkerhand zijn daardoor te pakken voor een kleinere hand. Volwassenen kunnen, al dan niet met ervaring op een ander instrument, ook beginnen op de “gewone”contrabas met een mensuur van + 104 cm. Dit noemen wij dan een 1/1 -een hele contrabas. Er zijn ook bassen met een ¾ mensuur.

[X]
Individueel- of groepsles

De contrabas lessen zijn individuele lessen. Zo kun je rustig en heel goed leren hoe je de strijkstok moet vasthouden en waar je je vingers op de toets moet zetten voor een mooi geluid.. Daarnaast ga je natuurlijk ook snel samen spelen, bijvoorbeeld in een orkest of in een ensemble, want de contrabas is een echt samenspel-instrument.

[X]
Opbouw en/of inhoud van de lessen

De opbouw en inhoud van de lessen worden geheel afgestemd op het niveau, de ontwikkeling, de interesse en het eventuele specifieke doel van de leerling. De contrabas is echter een echt groot en machtig instrument: je leert het niet zomaar, maar als je de basistechnieken eenmaal beheerst, kun je er heel mooie (en veel verschillende) dingen mee spelen.

[X]