Hoornles in Den Haag

De hoorn is een koperen blaasinstrument. Hij bestaat uit een lange buis die helemaal opgerold is en dat is maar goed ook, want helemaal uitgerold is hij bijna 4 meter lang! De hoorn wordt bespeeld in symfonieorkesten, harmonie- en fanfareorkesten. Maar ook in kleinere kamermuziek ensembles is vaak een hoorn te vinden. Veel componisten hebben zich laten inspireren door de mooie, warme klank van de hoorn. De klankkleur mogelijkheden van de hoorn zijn erg divers. Hij klinkt prachtig samen met strijkinstrumenten, maar ook heel mooi met houten blaasinstrumenten en andere koperen blaasinstrumenten. De componist Robert Schumann noemde de hoorn dan ook niet voor niets ‘de ziel van het orkest’!

Over de docent

Jana Suilen (1984) begon op tienjarige leeftijd met hoorn spelen. Zij studeerde bij Herman Jeurissen aan de conservatoria van Tilburg en Den Haag. Zij behaalde daar respectievelijk haar bachelor- en master diploma.
Na haar studie in Nederland, studeerde Jana nog anderhalf jaar in Duitsland aan de ‘Hochschule für Musik und Theater’ te Hannover, bij professor Markus Maskuniity. Deze studie rondde zij begin 2011 met zeer goed resultaat af. Voor deze studie in het buitenland ontving zij een studiebeurs van het Engbertha Loman Fonds en het Fonds Jong Talent, twee CultuurFondsen op Naam van het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Naast haar studie volgde Jana diverse masterclasses bij o.a. Peter Damm, Jacob Slagter, Radovan Vlatkovich, Frøydis Ree Wekre en Jasper de Waal. Jana remplaceerde regelmatig in verschillende orkesten, waaronder het Residentie Orkest, het Orkest van het Oosten, het Gelders Orkest en het Brabants Orkest. Ook speelde zij meerdere malen mee in het Nationaal Jeugd Orkest (NJO).
Ook op het gebied van kamermuziek is Jana actief. Zij speelde in verschillende blaaskwintetten, maar ook in allerlei andere denkbare samenstellingen, met strijkers, blazers, zang en piano. Op het moment maakt zij deel uit van het pas opgerichte J.O.N.G.ensemble.

[X]
Lesplaats

De lessen worden in Den Haag gegeven.

[X]
Lesduur en frequentie

De lestijd kan in onderling overleg afgesproken worden.

[X]
Lestijden
De lestijd kan in onderling overleg afgesproken worden.
[X]
Tarieven

Op verzoek wordt alle informatie per e-mail toegezonden.

[X]
Voor wie

De hoornles is zowel voor beginnende als gevorderde leerlingen. Iedereen is welkom om de hoorn te leren bespelen, weer op te pakken of zich verder te ontwikkelen. Je kunt al op jonge leeftijd beginnen met hoorn spelen, er zijn zelfs speciale kinderhoorns op de markt. Wel is het aan te raden pas te beginnen met hoornles, nadat de voortanden gewisseld zijn. En ook op latere leeftijd kun je nog prima beginnen met het leren bespelen van de hoorn.

[X]
Individueel- of groepsles

Omdat je hoornspelen uiteindelijk toch meestal samen met anderen doet, zal er ook veel aandacht zijn voor samenspel. Hoorn leren spelen op een ontspannen en leuke manier staat centraal.

[X]
Opbouw en/of inhoud van de lessen

Omdat iedereen zijn eigen ontwikkeling heeft wordt de opbouw van de lessen op iedereen persoonlijk aangepast.
Beginnende leerlingen leren spelenderwijs, stap voor stap, de hoorn te bespelen.
Er wordt muziek van veel verschillende stijlen gespeeld. Dit is leuk en afwisselend en het stimuleert de muzikaliteit.
Gevorderde leerlingen kunnen werken aan de uitbreiding van hun repertoire en verdieping van technische vaardigheden en muzikaliteit.

[X]