Celloles in Den Haag

De cello is een geweldig instrument, om te spelen en om naar te luisteren. Het instrument is heel veelzijdig: als solo instrument, in ensembles en orkesten, maar ook in een rockband kun je terecht met een cello. Veel mensen kiezen voor de cello, omdat de warme klank hen aanspreekt.

Over de docent

Jan Willem Troost studeerde in 2006 af aan het Fontys Conservatorium in Tilburg waar hij les had van Paul Uyterlinde. Eerder studeerde hij aan conservatoria in Utrecht en Zwolle bij Jeroen den Herder en Ran Varon. Hij was daarnaast leerling van Eduard van Regteren-Altena, Maria Hol en Jaap Kruithof. Tijdens zijn studie volgde hij masterclasses bij Marcio Carneiro, Vladimir Perlin en Gabor Takács-Nagy. Met Ensemble Modelo62 werd hij uitgenodigd voor de Internationale Ferienkurse für Neue Musik 2010 in Darmstadt, Duitsland waar hij werd gecoacht door Bill Forman en Lucas Fels, cellist van het Arditti Quartet.

Jan Willem is actief in het nieuwe muziekensemble Modelo62 en treedt ook als solist regelmatig op met werk van jonge componisten. Hij is cellist in het Caetani Quartet en speelt bij verschillende orkesten.

Samen met danser/choreograaf Samir Calixto creëerde hij Beating Hollow, een duet voor danser en cellist (i.s.m. Korzo Producties). Met deze voorstelling stonden ze in de finale van de Jur Naessens Muziekprijs 2009 in het BIMhuis, Amsterdam. Hij organiseerde het festival Club Brooomm! in het Korzo Theater in Den Haag, met musici en dansers uit verschillende disciplines. Jan Willem was een van de live muzikanten in de voorstelling íSA van dansgroep T.R.A.S.H. Naast zijn ervaring in de experimentele rockband Can_of_be heeft hij zich toegelegd op de Argentijnse Tango in het Gerard van Duinen Tango Trio en Orquesta Amago.

Jan Willem Troost is lid van de Koninklijke Nederlandse Toonkunstenaars Vereniging (K.N.T.V.)

[X]
Lesplaats

De lessen worden gegeven in Basisschool Toermalijn, Beeklaan 184 in Den Haag.

[X]
Lesduur en frequentie

Je kunt kiezen uit een uur of 3 kwartier les per week. Voor kinderen is een half uur per week ook mogelijk. Eventueel kunnen volwassenen er voor kiezen om elke twee weken te komen.

[X]
Lestijden

De lessen worden gegeven op dinsdagen en woensdagen, tussen 14:00 en 22:00 uur. Exacte tijden in overleg.

[X]
Tarieven

Op verzoek wordt alle informatie per e-mail toegezonden.

[X]
Voor wie

Iedereen kan leren cellospelen. Enthousiasme en inzet zijn de belangrijkste ingrediënten om snel op de cello uit de voeten te kunnen. Als je al langer cello speelt kunnen we direct aan de slag met het verder ontwikkelen van je techniek en muzikaliteit in jouw favoriete muziekstijl. Als je nog nooit een cello hebt aangeraakt kun je voor de oriëntatiecursus kiezen: In 3 korte lessen krijg je een idee of de cello jouw instrument is. Deze cursus is te volgen zonder dat je direct een instrument hoeft te huren.

[X]
Individueel- of groepsles

De lessen worden individueel gegeven, zodat er alle aandacht is voor jouw eigen ontwikkeling.

[X]
Opbouw en/of inhoud van de lessen

Allereerst kijken we samen naar wat jouw droom is met de cello. Ligt je hart bij klassieke stukken als de Bach Suites, of zijn de mannen van Apocalyptica je helden? Dit bepaalt het materiaal dat we gaan gebruiken. Je kunt terecht voor klassieke lessen, pop/rock en tango. Welke stijl je ook kiest, er is in de lessen op een leuke en uitdagende manier aandacht voor techniek en een gezonde speelhouding. Hierdoor leer je met weinig fysieke inspanning zo veel mogelijk uit je instrument te halen. In de lessen wordt er regelmatig geïmproviseerd, zodat je leert muziek te maken die tot de verbeelding spreekt. Je ontwikkelt je in je eigen tempo, dus met veel oefenen heb je het meeste plezier in het spelen.

Elk jaar wordt er een feestelijk leerlingenconcert georganiseerd bij de docent thuis.

[X]